Alex Springer Berlin, Germany

2013-2014

Company:

Buro Ole Scheeren, Beijing

Project Website:

Desciption:

In an age where (digital) work can be performed anywhere, architecture takes on the increasingly critical role of bringing people (physically) together. The 'Collaborative Cloud' forms the heart and nucleus of the project and manifests itself as the new headquarters' conceptual and spatial identity: an expressive invitation that attracts the inhabitation of its potentials. The combination of informal collaborative interactions towards the centre with more formally organised work along the perimeter provides a gradient of multiple work environments within the building.

In my role as an architectural intern, I was tasked with designing multiple massing options that sought to optimise the layout of the internal cloud to ensure spatial interactions between various working groups. For the final presentation, I worked closely on the 1-100 physical and sectional perspectives, which were critical components in conveying the project's narrative.

Team:

Ole Scheeren  Partner (Design)
Eric Chang  Partner (Management)
Dan Cheong  Project Lead

Benjamin Ahrens, Tim Archambault, Tom Benson, Giaime Botti, Alicia Casals, Jeffrey Cheng, Taylor Cornelsen, Johannes Drechsler, Nicolas Frez Madariaga, Claudia Hertrich, Marcel Holmberg, Tait Kaplan, John Lim, Virginia Nunez, Marcin Olszowski, Kevin Park, Yanyadech Phornphong, Nina Schippel, Chiara Storino, Ali Yildirim, Bruno Zhao

7d35dc052cfcf7ee0a7c0a8c102d24ae
e14ead9afb99b64ce85e73b543a2602f
e416167515dd078cb83a31bed013ab0c
a963f8242e03819a105bce545d047975
8f10047dfd8ddc8196de9692b1ba94a7
04b379851802877ac8a269399b35ad80
d57ab84cba859ba40d9acb9fcc331ff9